Je počátek adventu a tak se v mnohých rodinách vede diskuse na téma: pořízení vánočního stromečku. I my v Helou! to řešíme. V loňském roce jsme to podcenili, koupili jsme stromek na poslední chvíli. A jak to dopadlo? Nevoněl, měl našedlou barvu a opadával již při zdobení. S každým utrhnutým čokoládovým bonbonem se oholila celá větvička. 2.1. jsme tak vynášeli stomek téměř holý a přinesl nám více škody než užitku. Na základě této zkušenosti jsme se v tom čase rozhodli, že si příště pořídíme stromeček umělý. Jenže člověk na to nehezké zapomene, a tak letos opět koketujeme s myšlenkou “živého”, a to přesto, že zohledňujeme ekologické hledisko a likvidace stromků kvůli pár dnům potěchy nám není vůbec sympatická. Ovšem, jak to udělat? Kde vzít voňavý, čerstvý stromek plný energie? Když už je to tak neekologické, tak ať aspoň přinese užitek, radost a působí také jako aromaterapie.
Uzdravte se stromečkem
Když si dobře vybereme stromeček, můžeme silice jehličnanů využívat po dobu několika dnů (dokud voní) při zahlenění, při infekci dýchacích cest či při duševním tlaku a vyčerpání. Když si jej navíc vkusně nazdobíme, můžeme také využít působení tzv. chromoterapie, tzn,. léčby barvami. Ale o tom jindy.
Jak vybrat stromek?
Je zajímavé, že když vyvoláte otázku, dostaví se i odpověď. A tak jsem nedávno narazila u zubaře na pána, ze kterého se vyklubal prodejce vánočních stromků. Jedná se o bývalého hajného a na důchod prodává stromky v zahradnictví. A co poradil?
- Stromek je třeba koupit velmi brzy. Potřebuje včas vláhu, což se na zemi za plotem zahradnictví neděje.
- Aby nasál vodu, je potřeba postupovat jako u růže. Tj. odříznout pár centrimetrů. Bez odříznutí můžete zavlažovat do aleluja. Voda se do stromečku nedostane.
- Každý prodejce by se měl ptát, kam stromek umístíte. Jiný strom se vybírá do chladných hal, jiný do přetopených bytů. Dále by se měl ptát na vaše možnosti uskladnění stromu před zdobením.
- Stromek je totiž vhodné nejdříve umístit do místnosti o teplotě cca 15 st., rozložit mu větve a nechat teplotně pár dnů zastabilizovat. Teprve potom je vhodné jej přenést do teplé místnosti.
- Cena ukazuje trvanlivost. Ano, pokud máte možnost si např, uříznout smrček ze zahrádky před domem přímo na Štědrý den, bude vám i srmrček sloužit – vonět, je pravidelný, krásný a do Tří králů vydrží. Ovšem, kupovat smrček z běžného zahradnictví je riziko. Stromy jsou zde uřezány již v říjnu a smrček nemá šanci zachovat vitalitu. Přesto jsou srmčky velmi oblíbené. Větve jsou totiž pravidelné a roli hraje také nižší cena.
- Řiďte se také živostí, vůní a zdravou energií. Co stromek vyzařuje?
- Pokud vám jde o cenu, je dobrý poměr kvalita/cena borovička. Jenže má nevýhodu, že větve nejsou pravidelně rozložené.
- Nabízí se také jedle kavkazská. Jenže, není narušena česká tradice vánoc?
A jak to budeme řešit my v Helou!? Koupíme si jedličku nebo borovici, uřežeme pár centimetrů, umístíme ji do kýble s vodou ve sklepě bez síťky a nazdobíme si stromeček už v polovině prosince. Užijeme si jej o týden dříve poměrně čerstvý. Do vánoc vydrží a ihned po Novém roce jej odstrojíme. Jak to řešíte vy?
Je počátek adventu a tak se v mnohých rodinách vede diskuse na téma: pořízení vánočního stromečku. I my v Helou! to řešíme. V loňském roce jsme to podcenili, koupili jsme stromek na poslední chvíli. A jak to dopadlo? Nevoněl, měl našedlou barvu a opadával již při zdobení. S každým utrhnutým čokoládovým bonbonem se oholila celá větvička. 2.1. jsme tak vynášeli stomek téměř holý a přinesl nám více škody než užitku. Na základě této zkušenosti jsme se v tom čase rozhodli, že si příště pořídíme stromeček umělý. Jenže člověk na to nehezké zapomene, a tak letos opět koketujeme s myšlenkou “živého”, a to přesto, že zohledňujeme ekologické hledisko a likvidace stromků kvůli pár dnům potěchy nám není vůbec sympatická. Ovšem, jak to udělat? Kde vzít voňavý, čerstvý stromek plný energie? Když už je to tak neekologické, tak ať aspoň přinese užitek, radost a působí také jako aromaterapie.
Uzdravte se stromečkem
Když si dobře vybereme stromeček, můžeme silice jehličnanů využívat po dobu několika dnů (dokud voní) při zahlenění, při infekci dýchacích cest či při duševním tlaku a vyčerpání. Když si jej navíc vkusně nazdobíme, můžeme také využít působení tzv. chromoterapie, tzn,. léčby barvami. Ale o tom jindy.
Jak vybrat stromek?
Je zajímavé, že když vyvoláte otázku, dostaví se i odpověď. A tak jsem nedávno narazila u zubaře na pána, ze kterého se vyklubal prodejce vánočních stromků. Jedná se o bývalého hajného a na důchod prodává stromky v zahradnictví. A co poradil?
- Stromek je třeba koupit velmi brzy. Potřebuje včas vláhu, což se na zemi za plotem zahradnictví neděje.
- Aby nasál vodu, je potřeba postupovat jako u růže. Tj. odříznout pár centrimetrů. Bez odříznutí můžete zavlažovat do aleluja. Voda se do stromečku nedostane.
- Každý prodejce by se měl ptát, kam stromek umístíte. Jiný strom se vybírá do chladných hal, jiný do přetopených bytů. Dále by se měl ptát na vaše možnosti uskladnění stromu před zdobením.
- Stromek je totiž vhodné nejdříve umístit do místnosti o teplotě cca 15 st., rozložit mu větve a nechat teplotně pár dnů zastabilizovat. Teprve potom je vhodné jej přenést do teplé místnosti.
- Cena ukazuje trvanlivost. Ano, pokud máte možnost si např, uříznout smrček ze zahrádky před domem přímo na Štědrý den, bude vám i srmrček sloužit – vonět, je pravidelný, krásný a do Tří králů vydrží. Ovšem, kupovat smrček z běžného zahradnictví je riziko. Stromy jsou zde uřezány již v říjnu a smrček nemá šanci zachovat vitalitu. Přesto jsou srmčky velmi oblíbené. Větve jsou totiž pravidelné a roli hraje také nižší cena.
- Řiďte se také živostí, vůní a zdravou energií. Co stromek vyzařuje?
- Pokud vám jde o cenu, je dobrý poměr kvalita/cena borovička. Jenže má nevýhodu, že větve nejsou pravidelně rozložené.
- Nabízí se také jedle kavkazská. Jenže, není narušena česká tradice vánoc?
A jak to budeme řešit my v Helou!? Koupíme si jedličku nebo borovici, uřežeme pár centimetrů, umístíme ji do kýble s vodou ve sklepě bez síťky a nazdobíme si stromeček už v polovině prosince. Užijeme si jej o týden dříve poměrně čerstvý. Do vánoc vydrží a ihned po Novém roce jej odstrojíme. Jak to řešíte vy?