A je to tu zase. Melounové období. Pravděpodobně není mnoho z vás – čtenářů, kteří by znali někoho, kdo nemá rád vodní červené melouny. Já osobně je miluji a jsem schopná tuto zeleninu, která je často zaměňována za ovoce, konzumovat v obrovském množství. Jenže i meloun má svá úskalí, není-li konzumován chytře. Ráda bych se s vámi podělila o pár zkušeností z praxe. Nejdříve si řekněme, co je na vodním melounu super.
O melounu se hovoří v superlativech. Je plný vody, takže má vliv na kvalitní zavodňování organismu, detoxikaci, podporuje funkci ledvin a má účinky na hezkou pokožku. Současně je plný vlákniny, která v kombinaci s vodou skvěle zasytí. Proto se konzumace melounu využívá také při redukci hmotnosti. Meloun obsahuje také vlákninu, která má skvělý vliv na pohyb střev. Dá se tak meloun využívat pro pravidelnou stolici.
Málo kdo již ví, jak blahodárná jsou také semínka z melounu. Čistí střeva, jsou bohatá na draslík a obsahují mnoho bílkovin. Draslík je totiž velmi důležitý a má, mj. účinek při převenci nadýnámí. Bohužel, mnoho lidí semínka z melounu vytahuje, protože jim vadí při polykání. A tak vám dám tip: co byste např. rozmixovali semínka s melounovou dužninou? Nejsou pak mechanicky nepříjemná a dávají do těla mnoho dobrého.
Kdo si na meloun musí dávat pozor?
Mnoho let se věnuji konzultační péči o lidi se zažívacími problémy. Od jednoduchého nadýmání přes těžké chronické stavy střev, jako je Ulcerosní kolitida, Crohnova nemoc, divertikulitida, popř. péči o lidi po léčeném nádoru tlustého střeva. Tito lidé musí vždy uvažovat, zda je pro ně v daný okamžik jakékoliv ovoce či zelenina vhodnou součástí stravy. Vždy má vliv to, v jaké fázi se nemoc nachází. Akutní zánětlivá střeva většinou nezvládnou meloun zkonzumovat, neboť obsahuje dost cukru. Když je nekvalitní střevní mikroflóra v kombinaci se zanícenou sliznicí střeva zatížena tak velkým množství cukru, dochází často k velmi bolestivému nadýmání. Stejně tak není v akutní fází střevních problémů vhodné konzumovat příliš vlákniny. A to se už vůbec nebavím o nevhodnosti semínek, které mechanicky dráždí střevní sliznice a zánět tak zhoršují.
Problém vidím také u lidí, kteří si neuvědomují, že meloun je opravdu velkým zdrojem jednoduchého cukru. Ať je meloun zdravý jak chce, je třeba brát ohled na tuto cukernatost v případě redukce hmotnosti. Není vhodné jej konzumovat na noc a není možné jej konzumovat velké množství, pokud si člověk současně nesníží množství cukrů a celkových sacharidů v ostatní stravě. Odborníci doporučují zkonzumovat cca 400 g melounu denně. Cha! Ruku na srdce, taky jej sníte kilo i dvě? Možná je to odpověď na to, proč tolik lidí přes léto přibírá. Takže závěr je takový, že platí ono známé: všeho s mírou.
A na závěr tip:
Trpíte-li nadýmáním, je možné, že máte problém s nedostatkem draslíku. Zkuste meloun. A pokud jej ze zdravotních důvodů nemůžete, popř. nemáte meloun rádi, hledejte kvalitní zdroj minerálů. V osobní praxi se mi velmi osvědčil produkt ProBalance od LR Health & Beauty v kombinaci s péčí o střevní mikrobiom. Je vhodné, aby si každý zanalyzoval, zda jsou jeho zažívací potíže dlouhodobé či krátkodobé. Má to pak velký vliv na rychlou a efektivní pomoc. Někdy pomůže úprava životosrávy, někdy je třeba současně napravit poškozené sliznice. Každopádně, doporučuji držet se myšlenky, že nastane-li jakákoliv situace, existuje k ní součaně řešení. Jen je třeba se mu otevřít. Přeji vám krásné léto a těším se na vaše tipy, jak konzumujete meloun vy.